Investeren in fysiek goud: munten, of goudbaren?

Geplaatst op 13-04-2023

Categorie: Financieel

Het investeren in fysiek goud is een van de oudste en meest vertrouwde vormen van beleggen. Veel beleggers zien goud als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid en inflatie. Fysiek goud biedt een tastbare manier om waarde op te slaan en kan worden gebruikt als diversificatie van beleggingsportefeuilles. Er zijn verschillende opties beschikbaar voor investeerders die op zoek zijn naar fysiek goud. Hieronder bespreken we enkele van de meest populaire opties.

Gouden Munten

Gouden munten zijn een van de meest populaire vormen van fysiek goud. Dit komt omdat gouden munten gemakkelijk te verhandelen zijn en verkrijgbaar zijn in verschillende maten. Er zijn veel verschillende soorten gouden munten beschikbaar, waaronder Amerikaanse Eagles, Canadese Maple Leafs, Zuid-Afrikaanse Krugerrands en Oostenrijkse Philharmonikers. De meeste gouden munten worden geslagen in een zuiverheid van 22 karaat (91,67% puur) of 24 karaat (99,99% puur). Gouden munten kunnen worden gekocht bij juweliers, munthandelaren en online verkopers. Houd er rekening mee dat de prijs van gouden munten hoger kan zijn dan de spotprijs van goud vanwege het verzamelaarsaspect van sommige munten.

Goudbaren Goudbaren

zijn een andere populaire vorm van fysiek goud. Goudbaren zijn verkrijgbaar in verschillende maten, variërend van 1 gram tot 1 kilogram. De meeste goudbaren worden geslagen in een zuiverheid van 24 karaat (99,99% puur) en worden verhandeld tegen een premie bovenop de spotprijs van goud. Goudbaren kunnen worden gekocht bij juweliers, munthandelaren en online verkopers. Het voordeel van goudbaren is dat ze relatief goedkoop zijn en gemakkelijk op te slaan zijn. Sommige goudbaren worden geleverd met een certificaat van echtheid, wat de authenticiteit van het goud bevestigt.

Andere mogelijkheden

Er zijn nog andere mogelijkheden beschikbaar voor investeerders die op zoek zijn naar fysiek goud. Een voorbeeld hiervan zijn sieraden. Sieraden worden al eeuwenlang gebruikt als opslag van waarde en sommige sieraden zijn zelfs gemaakt van 24-karaats goud. Het nadeel van het kopen van sieraden als investering is dat de premie die je betaalt voor het sieraad veel hoger kan zijn dan de waarde van het goud dat erin zit. Een ander nadeel is dat sieraden niet zo makkelijk verhandelbaar zijn als gouden munten of goudbaren. Een andere mogelijkheid is om te investeren in goudmijnaandelen. Goudmijnaandelen zijn aandelen van bedrijven die goud delven en kunnen waarde toevoegen aan een beleggingsportefeuille. Het nadeel van deze optie is dat de prijs van goudmijnaandelen sterk afhankelijk kan zijn van de prestaties van het bedrijf en de economische omstandigheden. Dit maakt het een riskantere investering dan fysiek goud.

Een andere optie is om te investeren in exchange-traded funds (ETF's) die fysiek goud als onderliggende waarde hebben. Dit zijn beursgenoteerde fondsen die de prestaties van goud volgen en kunnen worden verhandeld als aandelen. Het voordeel van ETF's is dat ze gemakkelijk verhandelbaar zijn en dat je blootstelling hebt aan fysiek goud zonder het zelf fysiek te bezitten. Het nadeel is dat je niet direct eigenaar bent van het goud en dat er kosten zijn verbonden aan het beheer van de ETF.

Er zijn ook goudopslagdiensten beschikbaar waarbij investeerders hun fysieke goud kunnen opslaan in een kluis. Dit is vooral handig als je geen veilige opslagplaats hebt voor je goud. Het nadeel van deze optie is dat er kosten verbonden zijn aan de opslag en dat je geen directe toegang hebt tot je goud.

Tot slot is het belangrijk om op te merken dat investeren in fysiek goud niet zonder risico's is. De prijs van goud kan sterk fluctueren en er zijn kosten verbonden aan het kopen en verkopen van fysiek goud. Daarnaast kan het bezitten van fysiek goud risico's met zich meebrengen, zoals diefstal of verlies. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig te overwegen of het investeren in fysiek goud past bij jouw beleggingsdoelen en -strategie.

Conclusie

Het investeren in fysiek goud biedt beleggers een tastbare manier om waarde op te slaan en kan worden gebruikt als diversificatie van beleggingsportefeuilles. Populaire opties voor investeerders zijn gouden munten en goudbaren, maar er zijn ook andere mogelijkheden beschikbaar zoals sieraden, goudmijnaandelen, goud ETF's en goudopslagdiensten. Het is belangrijk om te onthouden dat investeren in fysiek goud niet zonder risico's is en dat zorgvuldige overweging nodig is voordat je besluit om in fysiek goud te investeren.